Porsukların Özellikleri Nelerdir?

Porsukların Özellikleri Nelerdir?

Görüntüleriyle büyüleyen oldukça sevimli hayvanlar arasında yer alan porsuklar, esasında saldırgan bir yapıya sahip, gelinciklerle aynı familyanın bir üyesi olan tehlikeli hayvanlardır. Oldukça yırtıcı ve saldırgan bir yapıya sahip oldukları yadsınamaz bir gerçektir. Ayrıca porsuklar çok cesurdur ve en yırtıcı hayvanları dahi korkusuzca avlayabilecek yetenekleri vardır. Bilinen 11 türü olan bu hayvanların sevimli görünüşlerine aldanıp onlara yaklaşmak, ciddi bir hata olacaktır.

Tıknaz vücutları, kısa bacakları, 20-25 kilogram civarında değişen ağırlıkları ve oldukça sevimli suratları ile insanların kedigillere benzettikleri hayvanlar arasında yer almaktadır. Uzunlukları ortalama 80-90 cm arasındadır. Büyüklükleri ortalama bir tilkiye benzemektedir, zaman zaman bir metreye kadar uzadıkları görülebilmektedir. Kurşuni siyah veya gri renklerinde olan bu canlıların başlarının iki yakasında şeritler bulunmaktadır. Tüyleri sert, kalın ve sık yapılıdır.

Porsukların kafaları bir hayli uzundur ve küçük gözleri bulunmaktadır. Dişleri oldukça kuvvetlidir, bu durum avlanmalarını ciddi düzeyde kolaylaştırmaktadır. Bunun yanı sıra, uzun ve kavisli kıskaçları bulunmaktadır. Bu durum kazma yeteneklerinin bir hayli gelişmesine olanak sağlamıştır. Porsukların tek dezavantajı, temizliği ve temizlenmeyi seven hayvanlar olmalarına rağmen, kuyruklarının altında hoş olmayacak pis bir koku üreten bezlerin olmasıdır.

Porsukların Özellikleri

  • Porsukların en ilginç özellikleri genellikle yuvalarıdır. Ortalama 30 metre uzunluğunda, tünel şeklinde bir yuvaları vardır ve yuvaları genellikle iki katlıdır.
  • Yataklarını kuru ot ve samanlardan yaparak, rahat ve kaliteli bir uyku gerçekleştirirler.
  • Salgıladıkları kötü kokuya rağmen oldukça temiz ve titiz hayvanlar olduklarının altını çizmekte fayda vardır.
  • Porsukların bazı türlerinde gebelik süresi 13 hafta kadar alabilir, ayrıca doğurdukları yavru sayısı 2-7’ye çıkacaktır. Yavruların ortalama gözlerini açma süreleri 5 haftadır.
  • Anneleri yavrularını yaklaşık 1.5 ay sonra sütten kesmektedir. Yavrularının bakımı tamamlandıktan sonra, anneleri yeni üreme dönemlerine geçiş sağlamaktadır.
  • Çok hızlı üreyen ve avlanılma riski düşük hayvanlar olmaları dolayısıyla, türlerinin tükenme tehlikesi yoktur.
  • Porsuklar oldukça cesur hayvanlardır, tehlike hissetmeleri durumunda saldırıdan korkmazlar. Pençelerinin oldukça gelişmiş olması, avlanmalarını kolaylaştırmaktadır. Doğada ürkek hareket sergilerler ancak korkusuzlardır, buna kanmamakta fayda vardır. Ayrıca bir insanın korunmasız bir şekilde porsukların sevimli görüntüsüne aldanıp onlara yaklaşmaları tehlike getirecektir.

Porsuk Nerede Yaşar?

Porsukların birbirleri ile olan ilişkileri bir hayli gelişmiştir. Öyledir ki, pek çoğu birbirleriyle rahat iletişim kurabilecekleri köy benzeri yuvalar oluşturmaktadır. Tünellerde rahatlıkla geçişlerini sağlayan bu durum, kendilerini güvende hissetmelerine de ayrıca aracı olmaktadır. Genellikle tercih ettikleri yaşam alanları ormanlık bölgeler, tarım alanları, kumlu topraklardaki ağaçlı araziler, çayırlar, kayalıklar ve açık alanlardır. Genellikle seçimleri 2000 metreyi bulan dağlık alanlar olmaktadır.

Büyük Britanya’dan İspanya’ya, Kuzey Asya’dan Japonya’ya ve hatta Himalaya’lara kadar uzanan yaşam alanları mevcuttur. İklim ayrımı yapmadıkları bilinmektedir, genellikle tercihleri iklimden ziyade bir yerin dağlık olup olmadığı ile ilgilidir. Kuzey Amerika, İrlanda, Büyük Britanya, Asya ve Avrupa’nın ılıman kesimleri ve Avrupa ülkelerinin pek çoğunda görüldükleri bilinmektedir. Japonya, Malezya, Çin ve Endonezya gibi ülkelerde türlerinin yaygın olduğu söylenmektedir.

Türlerinden biri olan Bal Porsuğu’nun, Afrika’nın Sahra Çölü civarlarında olduğu bilinir. Ayrıca Türkmenistan ve Hindistan’da bu türlere daha çok rastlanmaktadır. Avrupa’da en yaygın görülen türünün Avrasya Porsuğu olduğu bilinmektedir. Türkiye’nin pek çok yerinde de Porsuklara denk gelinebileceğini hatırlatmak gerekir. Özellikle kırsal kesimlerde çok sık rastlanabilen hayvan türlerindendir.

Porsuk Ne İle Beslenir?

Porsuklar çok saldırgan, çok cesur ve çok yırtıcı hayvan grupları arasında yer almaktadır. Etçil hayvan sınıfında yer almaktadır. Genellikle tercihleri küçük memeliler, kurbağalar, yumuşakçalar, solucanlar, sürüngenler, kuşlar, böcekler, ağaç kurtları, palamutlar ve zorunda kalırlarsa leşlerdir. Porsukların da türüne ait pek çok hayvan gibi leş yeme ve av biriktirme gibi durumları mevcuttur. Hastalanmaları ya da uzun süre yemek bulamamaları halinde mantar, bazı meyveler, tahıl ve bitki kökleri tükettikleri de bilinmektedir.

Porsukların tatlı niyetine tükettikleri bal ve üzüm en sevdikleri yiyecekler arasındadır. Bulmaları halinde mideye indirmekten çekinmeyeceklerdir. Genellikle gündüzleri av aramak yerinde, geceleri avlandıkları bilinmektedir. Av kabiliyetleri oldukça gelişmiştir, yüzme ve tırmanma konusunda iyi oldukları bilinir. Kendilerinden kat ve kat güçlü olan timsah, aslan, ayı gibi hayvanlara saldırıp onları avladıkları dahi bilinmektedir.

Porsuk Nasıl Ürer?

Çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında üremeyi tercih etseler de, her mevsim üreyebildiklerine dair çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Dişilerinin yaklaşık 150-180 günlük bir hamilelik süreleri olmaktadır. Tek seferde 3-5 yavru dünyaya getirmeleri, kedigiller ile karıştırılmalarına neden olmaktadır. Ancak sansargiller familyasına daha yakın, yırtıcı hayvanlardır.

Porsukların gelişimi biraz daha farklıdır. Anne porsuk yavrusunu yaklaşık 2 yıl boyunca tünelin altında beslemektedir. Ona bakım vermekte, ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 2 yılın sonunda ergenliğe ulaşan porsuk, doğumdan 2 ay annesiyle birlikte dışarıya çıkarabilir. Ergenliğe kadar olan süreyi annesinin yanında geçirir. Bu esnada annesi yavruya, hayatta kalmayı ve avlanmayı öğretir.

Related posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.